Jonas Hassen Khemiri har kommit ut med sin sjätte bok, ”Pappaklausulen”, som behandlar den tvåeggade känslan av ansvar och flykt, när man utvecklas som förälder och vuxet barn till sina egna föräldrar. Många föräldrar kommer kunna känna igen sig i romanen, som beskriver föräldraskapet i det svårfångade ljus som det faktiskt innebär.
Babyshower, en amerikanskt importerad högtid som många blivande föräldrar anammar för att fira kommande födsel. En tradition som hyllar det band som skapas redan innan barnet är fött, och som traditionellt riktas mot den gravida. Vi är alla del av det nätverk som det innebär att vara någons barn, och genom att få egna påverkar vi också omgivningen.
Föräldraskapet ett svårfångat tillstånd
Jonas Hassen Khemiri är känd för böcker som ”Ett öga rött”, ”Montecore: en unik tiger”, ”Jag ringer mina bröder” och ”Allt jag inte minns”. Banden mellan barn och förälder har funnits genomgående som tema i hans romaner, men ”Pappaklausulen” skapades i en tid när han var hemmapappa och befann sig i en blandning av känslan av ansvar, och viljan till flykt. Att han själv tidvis har haft en frånvarande pappa har satt spår och funderingar hos honom, som likt alla föräldrar ser sig själv i nytt ljus och kanske påminner sig själva om sin egen förälder.
Många generationsromaner har försökt att inkapsla de komplicerade känslor som föräldraskapet innebär. Jonas Hassen Khemiris bok handlar om tre generationer; en nybliven farfar, en son och en dotter och deras respektive nya barn. Den handlar om det nätverk av band som skapas i en familj och om de utmaningar som följer ett barn som blivit förälder, och lever om sin förälders minnen och liv.
I Ekuriren kan du läsa en utförlig artikel om den nya boken och där finns också en intervju med författaren.