Att bli förälder är en stor sak för många och det blir allt mer populärt att hålla i ett firande av att man ska bli förälder. Men vad kan man ge till någon när det vankas babyshower? Och vad finns det att tänka på när kommer till leksaker egentligen?
En som när som helst blir förälder igen, för femte gången, är ingen mindre än tv-profilen och journalisten Ann Söderlund. Hon har sedan tidigare fyra andra barn, alla söner, och nu väntar hon sin femte son. I Expressen kan en läsa om hur hon överraskades med en babyshower av sina vänner.
Det här med att hålla en babyshower har blivit populärare i Sverige under de senaste åren. Och varför inte? Det är klart man vill fira det kommande barnets ankomst till världen. För den smo funderar på att anordna en liten bebisfest, antingen för sig själv eller ordna till en vän finns det massor av baby shower dekorationer att pynta med på nätet att handla hem.
Skadliga kemikalier i leksaker?
För den som planerar att köpa leksaker eller annat till barnet som växer där i magen, kan det vara en god idé att se till så att det är en miljövänlig och giftfri leksak – både för barnet och miljöns skull. Det här med att det finns hormonstörande ämnen i många leksaker har blivit en fråga många tar upp och diskuterar. Men diskussionen och kraven från både föräldrar och statlig tillsyn har gjort så att allt färre giftiga ämnen upptäcks i leksaker idag än för bara några år sedan. I Sveriges Radio kan en läsa om hur upptäckten av förbjudna och hälsofarliga ämnen minskar, enligt myndigheten Kemikalieinspektionen.
På Kemikalieinspektionens hemsida kan en läsa vidare om just leksaker och hur man kan tänka kring detta. Om leksaken blinkar eller låter kan det innehålla batterier, dessa ska lämnas i batteriåtervinningen efter att leksaken slutat fungera. När det kommer till leksaker som är vätskefyllda av olika slag kan dessa innehålla substansen mineralolja. Denna olja kan vara väldigt farlig om föremålet går sönder och barnet får i sig vätskan. Även modellera och lekmassor kan vara skadliga eftersom dessa innehåller plast med varierande halter av tillsatser som ftalater. Lera och liknande ska alltså inte användas av de minsta barnen.